Oostzijde 196-198

door Ruud Meijns

Een gebiedje in de Oostzijde rond de Tuin der Nederlanden dat jaren onveranderlijk leek voor te bestaan, gaat veranderen. Er gaat gebouwd worden en het aanzien zal ingrijpend worden gewijzigd. Om er nog even bij stil te staan hier twee plaatjes. Links 1898 en rechts 2024.

 

 

 

 

Onderdeel van deze grote verbouwing zijn ook de nummers 196 en 198. Dat ziet er nu nog zo uit.

 

In 1902 doet de firma Kakes een aanvraag bij de gemeente namens broodbakker Simon Groot die het voorste deel van het pand op nummer 198 wil verbouwen. Bakker Groot woonde zelf op nummer 196C. Dat pand gaat in 1985 over naar carrosseriebedrijf v.d. Heuvel.

Bakker Simon Groot verwerft nr. 198 in 1897 en het pandje ziet er zo uit op deze tekening uit 1902. Vanaf 1901 is bakker Groot ook te vinden in de adresboeken van Zaandam. Hij leverde ook brood aan de zogenaamde ‘kouwe bakkers’. Dat waren bakker die niet zelf bakten maar het brood wel uitventten.

In 1924 nemen de zonen Jan en Pieter de zaak over van vader. De naam wordt dan gewijzigd in de Firma S. Groot. Een verandering vindt plaats in 1956 wanneer de familie Groot de bakkerij verkoopt aan bakker Wiepke Twerda. Die verkoopt in 1958 het pand aan Cornelis Bakker, rijwielhandelaar. Het pand ziet er dan nog zo uit. Boven de bakkerij staat in een tableau ‘Noord-Holl. Bakkerij’.

 

In 1958 laat Cornelis Bakker het pand verbouwen zodat het meer geschikt is voor een rijwielhandel.

 

 

 

 

 

 

 

In 1975 wordt het pand verkocht aan Arie (Evert) Simon en hij is wel de meest bekende eigenaar van het pand vanwege zijn kennis van de dernymotoren die bij het stayeren de gang maken voor de wielrenner. De zaak is gesloten.

Het wachten is nu op uitvoering van de gemaakte plannen.