Piet Clijnk – Zaans schilder

De reden dat we Caroline Clijnk bezochten is omdat in de vitrine in de publiekshal van het gemeentehuis enkel attributen van haar grootvader, de schilder Piet Clijnk in de tentoonstelling ‘Het veelzijdige verleden van Zaandam’ zijn opgenomen.

Schilder Piet Clijnk

Pieter werd geboren op 30 juli 1899 te Zaandam en overleed op 15 mei 1967 te Zaandam. Maar wie kent hem?

Hij wilde eigenlijk fietsenmaker worden en deed daar ook een opleiding voor maar kwam in de bouw terecht bij zijn vader die aannemer was. Door een ongelukkige val tijdens zijn werk kon hij niet terugkeren in dat beroep. Net getrouwd, kind op komst, in de crisisjaren van 1929/1930, besloot hij voor zichzelf te beginnen als kunstschilder en lijstenmaker. Hij vestigde zich op de Gedempte Gracht 117 waar hij de voorkamer als winkel inrichtte en achter ging wonen.

                                           Gedempte Gracht 117 rechts met etalage

Dat hij de kunstzinnige kant koos was gewaagd maar Piet had al eerder veel getekend en zelfs al eens een pentekening als cadeau in opdracht gemaakt. Caroline heeft haar opa tot haar zesde jaar gekend want toen overleed hij. Pas toen er in 2012 een tentoonstelling in het Molenmuseum kwam waarin werk van Clijnk werd getoond, kwam de belangstelling en begon zij haar vader, enigst kind, vragen te stellen. Toen hij ook nog aankwam met het boekje waarin alle werken met datum, verkoopprijs en soms een naam stond, was dat een reden voor haar om er echt werk van te maken. Na een interview in 2012 over haar opa in het Noord Hollands Dagblad, kwam er een stroom op gang die tot  vandaag aanhoudt.

Ze heeft tot nu toe zo’n 300 werken weten te achterhalen, d.w.z. dat ze weet wie de huidige eigenaar is. Zelf heeft ze inmiddels ook een aardige collectie, want afgezien van wat er al in de familie in eigendom was, krijgt ze soms werk. Dat hij erg veel Zaanse onderwerpen heeft geschilderd heeft waarschijnlijk te maken met de markt waarin dat soort onderwerpen goed verkocht. Zo heeft hij verschillende malen de Gortershoek met de Zaan geschilderd en ook de Oude Sluis in Zaandam. Maar hij heeft ook veel werk in opdracht gemaakt; woonhuizen als mensen gingen verhuizen of woningen werden gesloopt. Daarin heeft hij, net als Jan Kruiver over wie recent een boek is verschenen, plekken vastgelegd die nu zijn verdwenen. In 2015 verscheen bij uitgeverij Amor Vincit Omnia een kalender met pentekeningen van Piet Clijnk.

Zuiderkerkstraat 1947

                                                     

Hieronder enkele werken van Piet Clijnk

 

 

 

 

 

  Boerderij op het Smaal – 1935       

                   

 

 

 

 

Het Blauwepad – 1953   

 

 

 

 

 

 

 

Noordervaldeurspad – 1964

 

                                     

 

 

 

 

Oostzijde 202 – 1964 

 

 

 

 

 

Er is veel meer te vinden op de website van Caroline Clijnk:  

http://www.pietclijnk.nl/index.html