Verkiezingen

De verkiezingen zijn geweest, stemmen geteld en de zetels zijn verdeeld. Met de keurig geprepareerde verkiezingsborden ging het er weer netjes aan toe. In het verleden werd er nog echt werk gemaakt van het beïnvloeden van de kiezer, getuige de foto hieronder waarbij een opgetuigde auto door de stad trok om de mensen over te halen op Louis de Visser te stemmen. Louis de Visser was van de CPH (Communistische Partij Holland), de latere CPN. Het waren roerige tijden in de jaren ’20 van de vorige eeuw.

Vooral ter linkerzijde had men er een handje van om echt werk van de verkiezingen te maken. Hele straten en vooral kruispunten werden vol gekalkt met leuzen en partijsymbolen, zo erg dat er stemmen op gingen om deze acties te verbieden.

 

De S.D.A.P. had in Zaandam in 1925 haar eigen plakploeg om waar mogelijk leuzen te kalken om de kiezers op te wekken op hun partij te stemmen. De man vooraan rechts, met hoed, is mijn opa Gerardus Meijns, hij had een sigarenwinkel op de Zuiddijk, maar dat is een heel ander verhaal.