Feest in 1944

Toen ze in de Transvaalbuurt in 1944 hoorden van de landing in Normandië dachten ze dat de oorlog wel snel voorbij zou zijn. Reden voor een feestje dus en men sloeg aan het organiseren. Er werd wel toestemming gevraagd om een feest te houden maar met als officieel doel om het moreel van de bevolking hoog te houden en daarvoor gaf de Ortz Commandant toestemming.

Er was natuurlijk niet veel meer in 1944, maar een kinderhand is gauw gevuld zeggen ze dus waren allerlei wedstrijdjes; hardlopen, zaklopen, hoepelen enz. En het werd nog een hele verkleedpartij want met een pet, een hoedje kon iedereen kon zich wel in iets om toveren.

Fotograaf Paul de Jong, hij had een fotowinkel in de Westzijde, nam diverse foto’s. Van de oudere en jonge bewoners  van de straat werden apart foto’s gemaakt in de De Wetstraat, de oudere bewoners waren verkleed. Daar waar de foto is genomen is ongeveer de plek waar nu Het Mennistenerf staat. Er is ook nog een foto gemaakt van feestgangers in de Prinsenstraat.

In hetzelfde Mennistenerf woont nu Rob de Jong, hij was toen 8 jaar en staat ook op de foto. De matroos op de achterste rij wijst met zijn pijp in z’n hand naar hem. Van de kinderen op de foto  kent hij de meeste namen nog. Op een apart papier zijn de silhouetten overgetrokken en heeft elk figuur een nummer gekregen. Dat nummer is terug te vinden op een lijstje waar de namen genoteerd staan.

 De Wetstraat 1944