Voordelig op vakantie

 door Ruud Meijns

De Nederlandsche Reisvereeniging (NRV) was een algemene reisvereniging die van 1906 tot 1999 bestond. In 1914 waren er plannen om een afdeling voor de Zaanstreek op te richten en daarvoor werd op 20 februari in café Suisse een propagandabijeenkomst gehouden.

De reisvereniging stelde zich ten doel goedkope groepsreizen te organiseren voor mensen met een smallere beurs. Bij de Zaanse afdeling waren in 1919 al 200 leden aangesloten.

 

100 jaar geleden

In juli 1920 organiseerde de Zaanse afdeling van deze reisvereniging een aantal kleinere en grotere fietst-tochtjes.

Op 1 juli (donderdag) een avond-fietstocht met de route: Zaandam, Kalf, Wormer, Purmerend, Jisp Wormer, Wormerveer Zaandam. Vertrek 19.00 uur, terug om 22.00 uur.

Op 4 juli een Aardbeientocht op zondagmiddag. Route: Zaandam, Westzaan, Nauerna, Assendelft, Assumburg. Heemskerk, langs kasteel Marquette naar Castricum (aldaar thee drinken en wat in de duinen vertoeven) en dan half zeven boterhammen met aardbeien eten (boterhammen zelf meenemen). Terug over Beverwijk. Vertrek 15.30 en terug 21.30 uur.

Voor 6 juli stond een avond-fietstocht naar Sloterdijk op het programma. Verder in de maand  een zondagochtendtocht naar Volendam (Twaalfuurtje zelf meenemen) en nog een tocht naar Hilversum. Bij de laatste tocht kon men beslissen de terugtocht per trein of per fiets te doen.

Aanmelden kon twee dagen van te voren bij sigarenmagazijn Lubach op de Dam. Kosten voor elke tocht f 0,20. Elke tocht vertrekt vanaf het Czaar Peterbeeld op de Dam.

De NRV werd op 24 maart 1906 in Den Haag opgericht door de Haagse advocaat Marius Jacobus van der Flier en de koopmanszoon Abraham Pieters.

 

Krant; Zaanlander Gemeentearchief Zaanstad.  Foto: Pinterest, Judy Witten Moxley