Z.F.C.-jeugd in 1946 naar Appelscha

door Ruud Meijns

Zo vlak na 5 jaren bezetting werd vooral aan de jeugd veel aandacht besteed. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst is het gezegde en door tal van organisaties werden kampen georganiseerd. Door de oorlog was de regelmaat en ook de orde enigszins zoek geraakt bij de jeugd. Bovendien was het wel weer eens nodig om de jongeren een leuke tijd met elkaar te laten beleven. De Stichting Jeugdzorg had als doel om grote groepen kinderen van alle gezindten tussen de 12 en 17 jaar een week lang een fijne vakantie te bieden.

Appelscha

Voetbalvereniging ZFC organiseerde van 3 tot en met 10 augustus een vakantie voor haar aspiranten in de bossen rond Appelscha. Ze waren ondergebracht in twee grote stallen die speciaal hiervoor waren ingericht. De maaltijden werden verzorgd en genuttigd in een voormalig arbeidskamp.

Voor de ruim 75 jonge ZFC’-ers was het dit keer geen voetbal want de week stond in het teken van Rugby. Echte Rugbyballen waren afgestaan door de Rugbybond.

Ook Luuk Plekker behoorde tot de groep aspiranten. Hij was veertien en had net als alle andere kinderen een oorlog meegemaakt en onregelmatig school gehad. Gelukkig was er nog wel ZFC en het voetbal. Uit de tijd zelf zijn twee foto’s bewaard gebleven. Het jaar daarop, in 1947 gingen de ZFC-aspiranten naar Vierhouten op de Veluwe. Een uitje op de boerenplat

Luuk is later nog eens terug gegaan naar Appelscha en de boerderij.  De grote stal stond er nog.

Misschien zijn er nog mensen die op een dergelijke vakantie zijn geweest. We horen het graag en wie weet zijn er nog foto’s.

foto’s: Luuk Plekker