Zaanse Pophistorie

Afgelopen zaterdag (10/11) was het de langverwachte dag van de popgeschiedenis van de Zaanstreek. Rob Hendriks is al jaren bezig met het verzamelen, ordenen en beschrijven van deze geschiedenis. Samen met het gemeentearchief, Frans Hoving, werd een dag georganiseerd waar ’s middags de mogelijkheid was om ervaringen te delen en oude bekenden weer te ontmoeten. Bovendien kregen alle bezoekers de CD deel 1 van de Zaanse popmuziek.

’s Avonds werden er in de Fabriek één zaal filmpjes van Zaanse popbandjes vertoond en in een andere zaal was een talkshow met gasten die vertelden over hun ervaringen in de beginjaren van de Zaanse popmuziek. Joke Boot (Twinkling Stars), Margriet Eshuijs (Lucifer, Tabasco Brand), Jan Leguijt (Lindenboomschool), Ruud Meijns (John Hatton and the Devotions, Shameless), Willy Waerts (over de Baby Rockers) en Hans Wesseling (Tonk, Miscelanny, EMMM) kwamen aan het woord. Interviewer was Orkaan-redacteur Piet Bakker.  

Joke Boot en Ruud Meijns

Uiteraard veel herkenning, bij de sprekers onderling en ook in de zaal. Er werd in die beginperiode heel veel voor goede doelen opgetreden, er werd in aftandse busjes gereisd, kortom heel veel plezier. Margriet Eshuijs hield nog een pleidooi voor zalen, want alleen als er genoeg zalen zijn, zoals in de jaren ’60 toen er in elk dorp wel een podium was, wordt er ook veel gemusiceerd.

En dan volgende jaar komt het boek uit. Ik wil er nog wel aan toe voegen dat dat niet mogelijk was geweest als Rob Hendriks jaren geleden niet het plan had opgevat deze geschiedenis vast te leggen. Wat mij betreft krijgt hij een cultuurprijs voor zijn werk.