De glas-in-lood-ramen van het Sint Jan/Johannes Ziekenhuis

OPROEP !!

 De Commissie Historie Zaanse Ziekenhuizen wil graag weten waar de ramen die ooit boven de hoofdingang van het St. Jan Ziekenhuis zaten, zijn gebleven. Het waren glas-in-lood-ramen van de bekende glazenier Trautwein. Zijn ergens opgeslagen, zijn ze vernietigd, niemand weet het. Help het raadsel oplossen. 

De ramen van het Sint Jan/Johannes Ziekenhuis

We kennen allemaal de glas-in-loodramen met religieuze voorstellingen uit de Kapel van het St. Jan Ziekenhuis. Ze waren lange tijd in het Zaans Medisch Centrum te bewonderen. Ze bevinden zich nu in de Bonifatiuskerk in de Oostzijde. Over die ramen gaat het in dit geval niet. De Commissie Historie Zaanse Ziekenhuizen vraagt uw hulp bij het vinden van andere ramen.

Op de foto ziet u boven de ingang van het St. Jan tien ramen, het waren ook glas-in-loodramen eveneens van glazenier Trautwein, die daar sinds 1954 in zaten. Bij de verbouwing van het pand in 1987 tot kantoor of in 1997 tot appartementen zijn de ramen veranderd.

Bij de uitvergroting is nog iets te zien van de glas-in-lood-motieven in de ramen. Het zijn geen ramen die je over het hoofd ziet. De vraag is of ze bij de bouw van de appartementen nog aanwezig waren.

Het kan ook zijn dat de ramen er al eerder uit zijn gehaald omdat de kinderafdeling had geklaagd dat het zo donker was op de afdeling vanwege de ramen. Wie weet liggen ze ergens netjes opgeborgen.

Waar de ramen na de verbouwing zijn gebleven is onbekend. Het kan ook zijn dat ze gesneuveld zijn. Er zijn ook geen afbeeldingen bekend van wat er op de ramen te zien was. De Commissie Historie Zaanse Ziekenhuizen zou hier graag meer over te weten komen. Zij beheren het verleden van de Zaanse ziekenhuizen.

Dus: Als u iets kunt vertellen over de ramen boven de hoofdingang van het ziekenhuis of als u weet waar ze zich bevinden horen we het graag.

 

U kunt uw opmerkingen mailen naar het volgende e-mailadres:

info@historisch-zaandam.nl