85 jaar Video- Filmgroep Saenden

Dit jaar viert de video-filmgroep Saenden haar 85-jarig bestaan. Het is bijna niet meer voor te stellen, maar er was een tijd dat het maken van een filmpje een luxe was die maar weinigen zich konden permitteren. Over die ontwikkeling spraken we met Willem Kleijn, Huub Kersten en Remmet Ouwejan van de Video-filmgroep Saenden. De groep werd op  29 mei 1933 opgericht als de smalfilmgroep Saenden in het restaurant van Poeteren aan de Nicolaasstraat in Zaandam, waar nu het Zaantheater staat. Smalfilmgroep Saenden was onderdeel van de Nederlandse smalfilmliga. Doelstelling van de Liga was ’zowel het maken als het vertonen van amateurfilms te bevorderen’.

In die jaren was filmen pionieren want bijna alles moest nog uitgevonden worden. De film die gebruikt werd, was van acetaat en er kon slechts een paar minuten film mee worden gemaakt. Er was 8 mm, 9½ mm en 16 mm film (dubbel 8) en de camera’s moesten met een veer worden opgewonden. Afhankelijk van de grootte van de spoel waar de film op zat en de projectiesnelheid kreeg je met 10 meter film  een filmpje van + 3 minuten. Was het filmpje geschoten dan moest het naar een laboratorium waar het werd ontwikkeld en dan pas kon je het thuis in de projector vertonen.                                                                                              Een dubbel 8 camera

 

Het doel van de club was om met de leden professionele films te maken, geen familiefilmpjes, maar films waaraan een idee ten grondslag lag en waar een scenario voor geschreven was.

 

Voor het volledige verhaal leest u verder op: http://www.dezuidkanter.nl/historie/1683-85-jaar-video-filmgroep-saenden