Ber en Uut Hulsing (en Hisko)

door Ruud Meijns

Onlangs was het programma ‘Andere Tijden’ een aflevering met de titel ‘ Met communisten speel je niet’. In de aankondiging stond; Na de bevrijding worden de communisten geroemd als verzetshelden, als organisatoren van de Februaristaking, maar tijdens de Koude Oorlog slaat de stemming om.

Slachtoffers van hun overtuiging

Ber en Uut Hulsing hadden dat zeker herkend, want ook zij kregen te maken met een tegenwind door de veranderende stemming. Uut Lubbes, kwam van het Ameland waar haar vader een café had. Ze begon al vroeg met zingen en haalde de krant  in 1927 met een uitvoering van de ULO-school in Ons Huis op de Gedempte Gracht. Na de oorlog had ze, met echtgenoot Ber Hulsing, een engagement bij het G.G.-cabaret (Gaat Goed-cabaret) van de veteraan Jan Musch. Van haar is het liedje – Van Jou Heb Ik Niets Meer Gehoord  – en dat is nog op You Tube te horen.

Ze werden veel met de communistische partij geassocieerd en dat brak ze tenslotte op. Op de foto uit 1948 bij een optreden op het Waarheidfestival. Een door de krant De Waarheid van de Communistische Partij Nederland (C.P.N.)  georganiseerd festijn. De foto is van Ben van Meerendonk.

Maar de communisten kwamen langzamerhand in het verdomhoekje te zitten en dat merkten Ber en Uut Hulsing ook. Een uitgebreid verhaal over Ber en Uut Hulsing kunt u lezen op de site van Erik Schaap: https://meitotmei.nl/ber-en-uut-hulsing/

Maar talent hadden Ber en Uut Hulsing en soms slaat dat een generatie over en laten de kleinkinderen weer van zich horen. Ik kende de animatieseries ‘Undone’ maar pas later leerde ik dat de Amsterdamse Hisko Hulsing één van de makers is.

Hisko:

Kleinzoon Hisko is een gevierd internationaal animator van o.a. animatiefilms als ‘Undone’. Hij vertelde in het radioprogramma ‘Nooit meer slapen’ dat het communisme in de familie wel eens tot hevige debatten leidde. Zijn moeder is een Tsjechische die in 1968 met haar vader zou trouwen. Op het moment dat zij over was in Amsterdam vielen de Russen Tsjechië binnen en is ze nooit meer terug gegaan.

Zijn grootouders, Uut en Ber Hulsing, communisten die in de tweede  W.O. in het verzet hadden gezeten,  bleven geloven in het communisme. Die twee verschillende zienswijzen gaven nog wel eens een conflict aan tafel met een wijntje. (foto:IMDB)

https://www.wikiwand.com/nl/Hisko_Hulsing