De Eerste (openbare) Fröbelschool

door Ruud Meijns

Wethouder Mever wilde niet meer spreken van een bewaarschool, dat was uit de tijd vond hij. Vanaf nu spreken we over Voorbereidend Onderwijs vertelde hij tijdens de opening van de Eerste openbare Fröbelschool aan de Koning Williamstraat op zaterdagmiddag 28 juni 1930.

Het schooltje is vandaag beter bekend onder de naam ‘De Vier Wieken’. De wethouder was bijzonder blij dat nu alle problemen bij de totstandkoming achter de rug waren en we dit mooie gebouw in gebruik konden nemen. Want deze gemeentelijke fröbelschool was een lang gekoesterde wens van het gemeentebestuur.

Het gebouw is ontworpen door gemeentearchitect dhr.  Jellema met assistentie van dhr. Tuinman en gebouwd door de firma van dhr. G. Vredenduin van het Pantepad te Zaandam. Wethouder Mever vertelde nog dat hij gehoord had dat er mensen waren die het gebouw zo sober vonden. Dat is juist goed, betoogde hij, want het gaat om de innerlijke omstandigheden van een gebouw die de waarde bepalen.

De bouwers: vlnr. Arend Schaap, Siem Havik, Piet Starreveld, Kees Meijn, Gerrit Vredenduin (aannemer), Jippe Bongers, Arie Meijer, Jaap Op den Velde en Kees van Nek.

Ook burgemeester ter Laan sprak nog een woordje waarbij hij vertelde dat hij, als oud onderwijsman, altijd een buitengewone warmte voelde voor het Lager Onderwijs, maar dat hij het belang van goed voorbereidend onderwijs zeer wel kent. Al in 1914 waren er plannen een school als deze te stichten wat echter door de oorlog van 14-18 en de daarop volgende financiële malaise nooit tot resultaat had geleid.

Het gebouw, met een overdekte speelplaats voor als het slecht weer is, heeft ruime gangen. De lokalen zijn groter dan we gewend zijn op Lagere Scholen. Het meubilair was zeer “knus”, een ander woord kon de journalist niet vinden. De zes kleine wc’tjes maken een koddige indruk. Het gebouw heeft een compleet ingerichte keuken waar melk opgewarmd kan worden  en om van ’t spelen vuil geworden kinderen wat op te frissen.

Voor kinderen uit de Rosmolenbuurt was de kleuterschool een ideale speelplaats, met heel veel zand en inderdaad bij slecht weer kon in de overdekte zandbak worden gespeeld. Die overdekking is er nu niet meer.

Bij de opening van de Eerste fröbelschool met wethouder Mever in het midden met de hoed in de hand en juf Hempenius helemaal links op de eerste rij. Ze is ook mijn juf nog geweest maar dan heel wat jaren later, begin jaren ’50.

Nou, dit is ‘m dan, mijn kleuterschoolfoto. Ik zit eerste rij vierde van rechts, 6e van rechts is Lydia Hooijschuur, 2e rij, eerste rechts is Peter Baas en helemaal links op het muurtje zit Jan Schoen. En natuurlijk juf Hempenius, die er vanaf de opening bij was. Andere namen heb ik helaas niet paraat. Wie het weet mag ze doorgeven op: info@historisch-zaandam.nl