De Meidoornstraat door Martin Rep

door Ruud Meijns

De ondertitel van het boek is ‘Opgroeien tussen kerk en communisten tijdens de wederopbouw’. Wij waren allemaal van ‘Na De Oorlog’ en dat zal voor velen van de generatiegenoten herkenbaar zijn.

Ik heb het over het boek van Martin Rep over de Meidoornstraat. Ik was het steeds kwijt. Dat kwam omdat iedereen het wilde lezen en dan was het boek weer even foetsie. Het is ook een heerlijk boek om te lezen, vooral voor Zaandammers van een zekere leeftijd.

Meidoornstraat met sigarenwinkel Rep

Wat ook heel prettig is, is dat Martin een rustige verteller is, hij neemt de tijd, laat mensen die er gewoond hebben hun verhaal vertellen. Er zit humor in, drama’s die zich in de Bomenbuurt hebben afgespeeld en natuurlijk de absurde situaties die in elk mensenleven zitten. Gelukkig zitten er veel foto’s in die uit de verschillende familiealbums komen.

Tussen alles door lees je ook heel veel over de Zaandamse geschiedenis. Hoe Zaandam veranderde van een dorp met paden en molens naar een stad met wijken. Maar het mooist zijn toch de verhalen die Martin heeft opgetekend, over zijn eigen familie in de sigarenzaak en  uit de monden van vele bewoners en oud-bewoners.

Martin schrijft over de verschillende politieke stromingen en de verschillende geloven die er in de wijk bestonden, maar voor de kinderen meestal geen rol speelden. Die verhalen maken het boek zo waardevol want het is daarmee ook een echt boek met geschiedenissen van Zaandammers.

Een aanrader dit boek.

Boekgegevens

Martin Rep – De Meidoornstraat – Opgroeien tussen kerk en communisten tijdens de wederopbouw

Circa 280 pagina’s (met afbeeldingen)

Paperback met flappen | 135 x 210 cm

ISBN: 9789492068444

www.uitgeverijoevers.nl