Diphtherie  (spelling 1949)

Door Ruud Meijns

Ik heb nog nooit zo  iets groots meegemaakt als de huidige Corona-epidemie. Wel heb ik als kind een klein epidemietje meegemaakt, waar ik me overigens alleen heel vaag iets van kan herinneren. Het gaat om een besmetting met Difterie in Zaandam.

In 1949 brak er in Zaandam een besmetting met Difterie uit op de kleuterschool in de Koning Williamstraat. In januari van dat jaar werd de school gesloten en stierven er al twee kinderen. In de besmettingsbarakken van het ziekenhuis lagen nog een besmette moeder en twee kinderen. Ik zat daar nog niet op als studentje, maar woonde er vlakbij en raakte wel besmet. Volgens mijn moeder was het ‘kantje boord’ met me.

 

Er waren sterfgevallen omdat een deel van de kinderen niet was ingeënt tegen deze ziekte. Volgens dr. De Bruin van de G.G.D.  was het geen epidemie want daarvoor was het te kleinschalig. Maar de weinige gevallen die er waren hadden wel een ernstig karakter.

Alle leerlingetjes van de eerste klas waar de besmetting optrad, werden allemaal behandeld met een ’prophylactisch serum’. Dat was gedaan in het gebouw Zuiddijk 10. Volgens de arts worden alle kinderen van 1 tot 9 jaar ingeënt tegen difterie. De krant schreef dat dr. Van Noort vrijwel alle kinderen reeds behandeld had. Daar moest de krant later op terugkomen want het bleek dat ‘slechts een gedeelte van de schoolgaande kinderen is ingeënt tegen diphtherie’.

Hoe lang zo’n besmetting door kan gaan bleek dat er in mei nog een meisje op de Phenixschool in de Oostzijde besmet bleek te zijn. Haar zusje, leerlinge van de kleuterschool, was aan de ziekte overleden. De klassen 3 en 4 werden naar huis gestuurd. Ook een kleuterschool die in het gebouw bij het Plantsoen van het Verzet gevestigd was werd gesloten omdat daar ook een besmetting was geconstateerd.

Het straatje naar het Ruyterveer met rechts de Phenixschool, links Albert Heijn. We kijken naar de Oostzijde.

 

bron: gemeentearchief Zaanstad