Duo Bonda

door Ruud Meijns

Dit duo was eigenlijk een trio. Dat zat zo;  de beide accordeonisten werden begeleid door een mechanische saxofoniste.

Dit Zaanse duo met de heren Bonda en Van Laar waren zeer bekend in de jaren ’30 getuige de vele artikelen en aankondigingen die ik in kranten aantrof.

Het is zo’n typisch duo dat overal opduikt in wat men de ‘schnabbeltour’ noemt. Van concertzalen tot zaaltjes van de voetbalverenging. Voor de soldaten en als pauzenummer in de bioscoop. Natuurlijk traden ze op de Zaanstreek. Bij een feestavond van voetbalvereniging Meervogels.  

In 1933 in de R.K. Volksbond in de Oostzijde waarbij recensent van de Zaanlander zijn verwondering uitsprak over de saxofiniste die men voor een Volendammer meisje zou houden. Doch het is slechts een pop, die eclectisch speelt. Maar, zo eindigde hij, ‘De gerant van het R.K. Vereenigingsgebouw heeft door het engageeren van het duo Bonda velen een prettigen en kunstvollen avond verschaft’.

Net als nu is alles wat uit Amsterdam komt beter te verkopen. Maar het waren Zaankanters.

Vernieling

Aan de mechanische saxofoniste had de heer Bonda ruim twintig jaar gewerkt werd verteld.  In 1942  tijdens de kermis in ’s Hertogenbosch waar het duo optrad, werd de mechanische saxofoniste vernield. Volgens de krant zijn beide mensen, die reeds op leeftijd zijn, brodeloos geworden, hetgeen de wandaad nog erger maakt. Er is daarna ook niet veel meer van dit duo/trio gehoord.

Wie inlichtingen kan verschaffen of foto’s heeft, laat het weten op: info@historisch-zaandam.nl