Houtbouw

door Ruud Meijns

Op 16 februari jl. was er een open dag bij Bouwmensen in de Jufferstraat in Zaandam. Daar zijn de bouwopleidingen van het Regio College in Zaandam gevestigd. Het heeft iets weg van de vroegere ambachtsschool waar vakmensen werden opgeleid die nu zo hard nodig zijn. In de Jufferstraat bij Bouwmensen vind je de opleiding voor Timmerman, Metselaar en Schilder.

Senna Heem is één van de leerlingen die dit jaar zijn opleiding voor timmerman van twee jaar afrond. Hierna gaat hij voor een bedrijf werken dat dakkapellen maakt. Hij komt uit een timmerfamilie dus is het niet zo vreemd dat hij deze keuze heeft gemaakt. Naast je werk bij een baas krijg je 1 dag per week hier op de opleiding theorie en praktijk samen. Je krijgt op de opleiding opdrachten en daar werk je meestal alleen aan. Bij het stellen van profielen doe je dat met z’n tweeën omdat het alleen niet gaat. Bij de opdrachten gaat het er vooral om de techniek in je vingers te krijgen en met gereedschap te leren werken.

Circulaire bouw

Hout heeft de toekomst. Hout slaat stikstof op en geeft het niet af zoals beton of staal. Zeker in de Zaanstreek waar al eeuwen lang in hout werd gebouwd is behoefte aan timmerlieden. Laat jonge mensen een vak leren waar ze met trots naar hun werk kunnen kijken. En waar ze in een traditie staan van de Zaanse houtbouw.

Vooral nu men beseft hoe schoon het bouwen in hout is en met alle moderne kennis over isolatie kun je rustig zeggen: Houdt moed – Hout moet !

foto’s: R. Meijns