Racing Club Zaandam Jubileumboek

Ruud Meijns

Al eerder vertelden we over het 100 jarig jubileum van voetbalclub RCZ, nu is het jubileumboek over 1921 – 2021 verschenen. RCZ claimt de gezelligste club in de Zaanstreek te zijn en in het jubileumboek is daar veel van te zien. Dat maakt het boek tot een kijkboek met oneindig veel herkenning voor de leden.

De jongens uit 1921 die bij Noorderbrug voetbalden hadden nooit denken aan de omzwervingen die de club moest maken vanwege woningbouw. Na de eerste tien jaar in de Oostzijde t.o. ‘De Groene Boer’ moest er wegens bouw van de Slachthuisbuurt naar een veld dichtbij, achter de nieuwe woningen verhuisd worden. Het gras werd door een stel schapen kort gehouden.

In 1958 kwam er door de aanleg van de Coentunnelweg nog een gedwongen verhuizing, dit keer de Zaan over, het spoor over; naar het Westzijderveld. Dat was geen makkelijk besluit, maar gelukkig werd RCZ het seizoen erop kampioen 4e klasse. Dat was om de pijn wat te verzachten.

Maar in 1965 was RCZ weer terug aan de Oostkant van de Zaan, op het sportcomplex Jagersveld. Het veld werd geopend door locoburgemeester Hille. Maar dat is allemaal uit het verleden, dus laat ik afsluiten met de toekomst; de Dwergen, de jongste generatie R.C.Z’-ters, het plezier spat er af.

foto’s: uit het jubileumboek

Oud-leden en oud-vrijwilligers kunnen het boek gratis ophalen bij RCZ op donderdagavond. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Voor verdere informatie: https://www.rcz.nu/