Sophiastraat heet nu Koerakinstraat

De Sophiastraat in 1976, foto GAZ 22.04197

De Sophiastraat was een zijstraat van de Hogendijk tegenover het Rustenburg. In deze straat waren twee doodlopende dwarsstraatjes, de 1e Sophiadwarsstraat en 2e Sophiadwarsstraat. 

Het oude buurtje tussen het water ’t Westerkattegat en het Rustenburg is nog ouder dan de Russische Buurt zelf. Het jaar van ontstaan is onbekend omdat de gemeentelijke dienst voor bouw- en woningtoezicht zich pas in 1903  met de gemeentelijke gang van zaken betreffende de bouw in het algemeen is gaan bemoeien. Duidelijk is wel dat de huizen zijn gebouwd op particulier initiatief. De percelen zijn later allemaal gemeentelijk eigendom geworden.

Merkwaardig  is wel dat de naam van de straat die eerder thuis hoorde in de Spoorbuurt met de Nassaustraat, Emmastraat, Anna Paulownastraat, Willemstraat en Oranjestraat. Deze buurt is genoemd naar Sophia Frederica Mathilda, prinses van Württemberg, geboren in 1818 en overleden in 1877 en in 1839 getrouwd met de prins, die later Koning Willem III zou worden. De naam van de schoonmoeder is vastgelegd in de Anna Paulownastraat, de naam van de tweede vrouw van koning Willem III is zichtbaar geworden in de Emmastraat. Kortom: Sophia is wat ver uit de buurt van het Oranjebuurtje.

Huidige locatie Koerakinstraat.

Na de renovatie van dit buurtje in 1982 werd de nieuwbouw omgedoopt naar de Koerakinstraat. Samen met de Tsjechovstraat en Poeskinstraat hoort het buurtje nu ook weer volledig bij de Russische Buurt.

Wie was Koerakin? Prins Aleksandr Borisovitsj Koerakin (1752 – 1818) was een Russische aristocraat en staatsman. Hij was na 1810 lid van de Russische Staatsraad en bekleedde de rang van een Werkelijk Geheimraad Ie Klasse. Hij werd in Moskou geboren als telg van een geslacht van diplomaten. Voor de hervormingen van Peter de Grote waren de Koerakin al machtige bojaren aan het hof van de Tsaar geweest. Een Koerakin huwde Eudoxia, de zuster van Peter I. (Wikipedia)