Voetbalclub R.C.Z. 100 jaar

Aan het eind van de Oostzijde en begin van het Kalf, stond het verenigingsgebouw Ons Aller belang. Daar werd op 1 juli 1921 RCZ opgericht. Er werd door de jongens in de buurt vaak gevoetbald op het stuk zand, ’t Zand, tegenover de Noorderbrug. Vaak kwamen ook ouderen een balletje meetrappen. Dit terrein werd al snel bestemd voor woningbouw waaronder de Boerenjonkerstraat. Een naam voor de club was snel gevonden en omdat een kalf zwart-wit is werden dit de kleuren. Wit shirt en zwarte broek.

Bij een thuiswedstrijd verkleeden ze zich in een tentje terwijl de tegenstanders gebruik maakten van een fietsenhok. Het veld was aan het eind van de Oostzijde; de Kuiperij, tegenover pakhuis de Groene Boer.

In het Algemeen Sportblad, het officiele orgaan van de Noord-Hollandsche Voetbalbond werd R.C.Z. als volgt voorgesteld: ‘Zaanlandsche Voetbalvereeniging “Racing-Club Zaandam”, secr. J. Verhoef, Oostzijde 398b te Zaandam’.

Al gelijk in 1922 werd het eerste elftal kampioen. Hier staan: Willem Prins, Piet van der Wardt, Cor Schaap, Jan Verhoef, Gerrit Keijzer, Cees Smit, Dirk Ris, Piet Langenberg, Dirk Bakker, Jan de Vries en Dirk Everhard. De vijf geknielden zijn: Jo Hazebroek, Jo de Waal, Piet Kat, Piet Stolp, Thijs Schaap en doelman Bal Bunders.

In 1926 bij het 1e lustrum werd aan de jubileumwedstrijd door Z.F.C. met 4 elftallen deelgenomen. Hiermee werd wel aangetoond dat R.C.Z in Zaandam meetelt op sportgebied. Bij het 25-jarig jubileum in 1946 werd nog eens gememoreerd dat R.C.Z. ruim 23 jaar voor de afd. Noord-Holland hadden gespeeld en daarna overging naar de K.N.V.B.  Onder oud KFC-‘er J. van Nek gingen de prestaties, voor het eerst in de 4e klasse, flink vooruit.

Na de oorlog ging men op een veld achter het slachthuis spelen. Er stond zelfs een kleine tribune. Op 21 augustus 1965 kreeg RCZ een vaste plek op het nieuwe Jagersveld.

Aan het jubileum wordt nog volop gewerkt. Maar zondag 4 juli bent u allen welkom om met elkaar herinneringen op te halen. Dan wordt ook het jubileumboek uitgereikt. Historisch Zaandam zal aan het jubileumboek nog aandacht schenken.

Aanmelden voor het jubileum kan op de site van R.C.Z   https://www.rcz.nu/ 

met dank aan Koos van der Woude